Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 154

قانون جدید مهریه و نحوه مطالبه مهریه در سال 1403

وکیل دعوای کیفری وکالت, وکیل حقوقی, وکیل کیفری, #مشاوره حقوقی, وکالت امور کیفری, دعاوی کیفری, پرونده های حقوقی, مشاور حقوقی، مدافع حق #پارسیان و #وکیل دعاوی

ازدواج، پیوندی مقدس میان زن و مرد است که در دین مبین اسلام و فرهنگ ایرانی جایگاهی والا دارد. مهریه به‌عنوان یکی از ارکان مهر و محبت در این پیوند، حقی مسلم و شرعی برای زن است مه هم شرعاً و عرفاً و هم قانوناً پس از عقد نکاح به طور عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باید توسط زوج به زوجه پرداخت شود.

مهریه‌های سنگین و نامتعارف، چالش‌هایی را برای زوجین به خصوص مردان در زمان طلاق ایجاد کرده است به خصوص در سال‌های اخیر به دلیل افزایش چشمگیر قیمت سکه و طلا، پرداخت مهریه برای مردان تبدیل به یک معضل شده است. این موضوع، ضرورت اصلاح قوانین مهریه را بیش‌ازپیش آشکار مرده است به همین دلیل قوانین مربوط به مهریه دستخوش تغییر و تحولاتی شده که هم حقوق زن را در دریافت مهریه محفوظ نگه دارد و هم از بار تعهدات مالی سنگین مردان بکاهد.

در مقاله امروز قانون جدید مهریه و نحوه مطالبه آن در سال 1403 را بررسی خواهیم کرد.

مواد قانونی مهریه در سال 1403

قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران و قانون حمایت از خانواده، چارچوب حقوقی مربوط به مهریه را در ایران تعیین می‌کنند. در سال 1403 با توجه به برخی اصلاحات و رویه‌های جدید، تغییراتی در نحوه تعیین و مطالبه مهریه ایجاد شده است که از این قرار هستند:

ماهیت و شرایط مهریه

  • مطابق با ماده 1078 قانون مدنی ایران هر چیزی که ارزش مالی دارد و به راحتی قابل تبدیل به پول باشد را می‌توان به عنوان مهریه قرار داد.

شرح: طبق آنچه این ماده مقرر می‌دارد مهریه باید دارای ارزش مالی باشد و به‌راحتی قابل‌تبدیل به پول نقد باشد؛ بنابراین اموال غیرمنقول مانند زمین یا آپارتمان نیز می‌توانند به‌عنوان مهریه تعیین شوند، مشروط بر این که قابل‌واگذاری و فروش باشند.

مثال: سکه، طلا، خودرو، ملک، پول نقد و… را می‌توان به‌عنوان مهریه زوجه تعیین کرد.

  • علاوه بر این در ماده 1079 مقرر شده است که مهریه باید به گونه‌ای تعیین شود که مبهم نباشد به طوری که بتوان به‌راحتی از ویژگی‌های آن مطلع شد.

شرح: این ماده تأکید می‌کند که مهریه باید به طور دقیق و مشخص تعیین گردد و هیچ ابهامی در مورد آن وجود نداشته باشد. برای مثال اگر سکه به‌عنوان مهریه تعیین می‌شود، باید تعداد و نوع سکه (مثلاً 100 سکه بهار آزادی) را دقیق در سند ازدواج قید کرد.

برای مثال تعیین مهریه به‌صورت “یک دست‌بند طلا” کافی نیست و باید نوع طلا، وزن و سایر مشخصات آن به طور دقیق در سند ازدواج ذکر شوند.

  • طبق آنچه در ماده 1080 مقرر شده است، مقدار مهریه به توافق بین زوجین بستگی دارد و در تعیین مقدار آن، محدودیتی وجود ندارد.

شرح: این ماده در تعیین مقدار مهریه، آزادی کامل را به زوجین می‌دهد؛ ازاین‌رو مهریه کم یا زیاد همان مقداری است که زوجین بر سر آن به توافق رسیده‌اند. البته باید در نظر داشته باشید که تعیین مهریه‌های سنگین و نامتعارف می‌تواند در زمان طلاق چالش‌هایی را برای مرد ایجاد کند.

  • ماده 1081 به دو شرط مهم اشاره دارد. یکی این که اگرچه در عقد ازدواج شرط شده که عدم پرداخت مهریه در موعد مقرر موجب بطلان عقد می‌شود، اما این شرط از نظر قانونی باطل بوده و هیچ اثری بر اعتبار عقد ازدواج ندارد. دوم این که با وجود بطلان شرط از دیدگاه قانون و شرع عقد ازدواج و مهر همچنان معتبر هستند. به عبارت دیگر حتی اگر شوهر مهریه را در موعد تعیین شده پرداخت نکند، عقد ازدواج همچنان پابرجا خواهد بود و زن می‌تواند برای مطالبه مهریه خود از طریق مراجع قانونی اقدام کند.

برای مثال اگر در عقد ازدواج قید شود که “اگر مهریه در عرض یک ماه پرداخت نشود، عقد باطل است” و مرد در موعد مقرر برای پرداخت مهریه اقدام نکند، شرط از بین می‌رود و عقد همچنان معتبر و قانونی خواهد بود.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
 مالکیت و نحوه پرداخت مهریه

 مالکیت و نحوه پرداخت مهریه

  • با استناد به ماده 1082 قانون مدنی ایران به محض جاری شدن عقد ازدواج، زن مالک مهریه شناخته می‌شود؛ بنابراین می‌تواند هر اقدامی را در ارتباط با آن انجام دهد.

شرح: با امضای صیغه عقد، زن مالک مهریه است و می‌تواند آن را بفروشد، بخرد، ببخشد و… مخالفت مرد نیز تأثیری در تصمیمات زن نخواهد داشت. البته باید توجه داشت که حتی اگر مهریه به‌صورت قسطی پرداخت شود، زن از لحظه عقد مالک همه آن خواهد بود.

تبصره: درصورتی‌که مهریه به شکل پول نقد تعیین شده باشد با توجه به تغییرات قیمت‌ها سالانه و تورم که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین خواهد شد، مبلغ مهریه محاسبه و به زوجه پرداخت می‌گردد، مگر این که زوجین در زمان عقد، چیز دیگری را توافق کرده باشند. این تبصره به مهریه‌هایی که به‌صورت پول نقد تعیین شده‌اند، اشاره دارد. در این موارد مبلغ مهریه با توجه به نرخ تورم سالانه و نرخ ارز محاسبه و به‌روزرسانی خواهد شد.

برای مثال اگر مهریه 100 میلیون تومان تعیین شده باشد و نرخ تورم سالانه 10 درصد باشد، پس از یک سال مبلغ مهریه به 110 میلیون تومان افزایش خواهد یافت.

  • ماده 1083 به دو روش پرداخت مهریه یعنی پرداخت کامل و پرداخت قسطی اشاره دارد. پرداخت کامل که رایج‌ترین نوع پرداخت مهریه است، مقرر داشته که شوهر باید کل مبلغ مهریه را به طور یک جا به زن پرداخت کند. در روش پرداخت قسطی شوهر با توافق زن، مهریه را به صورت قسط (مثلاً ماهیانه یا سالانه) به زن پرداخت می‌کند.

برای مثال زوجین می‌توانند توافق کنند که مهریه 100 سکه بهار آزادی باشد که 50 سکه به طور نقد و 50 سکه در اقساط 6 ماهه پرداخت شوند.

  • ماده 1084 قانون مدنی به دو وضعیت عیب قبل از عقد و عیب بعد از عقد اشاره دارد به عبارتی اگر مهریه به طور مشخص تعیین شده باشد و قبل یا بعد از عقد مشخص شود که مهر معین، معیوب یا تلف شده، مسئولیت آن به طور کامل برعهده شوهر خواهد بود.

شرح: این ماده به مواردی می‌پردازد که مهریه به‌صورت مشخص و معین (مانند یک دستگاه خودرو) تعیین شده باشد. اگر قبل یا بعد از امضای عقد ازدواج، مشخص شود که خودروی که به‌عنوان مهر معین شده دارای عیب یا نقصی است (مثلاً تصادفی یا معیوب بوده)، شوهر مسئول این عیب یا تلف است و باید آن را جبران کند.

  • طبق ماده 1085 در صورتی که مهریه حال باشد، زن این حق را دارد تا زمانی که مهریه خود را به طور کامل دریافت نکرده است از انجام برخی از وظایف زناشویی خود امتناع کند. مقصود از مهریه حال، مهریه‌ای است که در زمان عقد ازدواج تعیین شده و تعهد به پرداخت آن فوری باشد. در مقابل اگر مهریه عندالاستحقاق باشد (یعنی پرداخت آن به زمان خاصی موکول شده باشد)، زن تا موعد مقرر نمی‌تواند از این حق استفاده کند.

شرح: این ماده به زن حق حبس مهریه را می‌دهد. به این معنا که زن می‌تواند تا زمانی که مهریه به او پرداخت نشده است از انجام وظایف زناشویی خودداری نماید. توجه داشته باشید که این حق حبس مانع از دریافت نفقه توسط زن نخواهد شد.

  • ماده 1086 به یک استثنا در خصوص ماده 1085 اشاره دارد. طبق این ماده اگر زن به اختیار خود و بدون هیچ دلیل موجهی از انجام وظایف خود در قبال شوهر امتناع کند، حق حبس خود را از دست خواهد داد.

شرح: این ماده به‌صراحت بیان می‌کند که اگر زن بدون دلیل موجه از انجام وظایف زناشویی خودداری کند، حق حبس و مطالبه مهریه را از دست می‌دهد.

برای مثال اگر زن بدون دلیل موجه از هم‌بستری با شوهر خودداری نماید، دیگر نمی‌تواند از حق حبس مهریه استفاده کند.

 مهر در نکاح دائم و منقطع

  • ماده 1087 قانون مدنی ایران به دو حالت اشاره دارد:
  • حالت اول: اگر در عقد ازدواج هیچ مهریه‌ای تعیین نشده باشد، عقد همچنان معتبر خواهد بود و زوجین می‌توانند بعد از عقد مهر را مشخص کنند.
  • حالت دوم: اگر در عقد ازدواج عدم مهر ذکر شده باشد، قانوناً عقد باطل خواهد بود.

توجه داشته باشید که در هر دو حالت، اگر قبل از تعیین مهر مشخص نزدیکی انجام شود، زن مستحق دریافت مهرالمثل خواهد بود.

  • ماده 1088 به یک استثنا اشاره دارد و مقرر داشته است که اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهر و قبل از نزدیکی فوت کند، هیچ مهریه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت.
  • طبق آنچه در ماده 1089 تدوین شده، زوجین می‌توانند در عقد ازدواج اختیار تعیین مهر را به شوهر یا شخص ثالثی واگذار نمایند. این ماده به زوجین اجازه می‌دهد که اختیار تعیین مهریه را به شخص دیگری (مانند پدر زن یا داور) بدهند. در این صورت شخص منتخب این حق را داد هر مبلغی را که صلاح می‌داند برای مهریه تعیین کند.
  • ماده 1090 بیانگر محدودیتی است که برای اختیار زن در تعیین مقدار مهریه مشخص شده است. طبق این ماده زنی که اختیار تعیین مهریه را دارد نمی‌تواند مبلغ مهریه را بیشتر از آنچه عرفاً (مهرالمثل) برای زنی مانند او در نظر گرفته می‌شود، تعیین کند.
  • ماده 1091 به معیارها و نحوه تعیین مهر المثل می‌پردازد. برای تعیین مهر المثل باید به کلیه شرایط و وضعیت خانوادگی زن و نزدیکان او، صفات زن، محل سکونت و وضعیت اجتماعی و سایر عوامل مرتبط دقت شود و مهریه بر اساس اطلاعاتی که جمع‌آوری شده، تعیین شود. مهر المثل توسط دادگاه و با توجه به نظر کارشناس تعیین خواهد شد.
  • ماده 1092 به حقوق زن در صورت طلاق قبل از نزدیکی پرداخته است. در این شرایط زن مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود و درصورتی‌‎که مهریه به صورت قسطی پرداخت می‌شود، زن مستحق دریافت نصف اقساط باقیمانده است.
  • ماده 1093 قانون مدنی ایران به دو حالت اشاره دارد:
  • حالت اول: اگر در عقد ازدواج مهریه ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد، قانون زن مستحق مهرالمتعه خواهد بود. مهرالمتعه مبلغی است که با توجه به دارایی‌های مرد تعیین می‌شود.
  • حالت دوم: اگر در عقد ازدواج مهریه ذکر نشده باشد و شوهر بعد از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد، مهرالمثل به زن تعلق خواهد گرفت.
  • در ماده 1094 قانون مدنی به نحوه تعیین مهر المتعه پرداخته شده است. طبق این ماده برای تعیین مهر المتعه باید کلیه شرایط و وضعیت مالی مرد، شغل، درآمد و سایر عوامل مرتبط به دقت بررسی شوند و مبلغ مهر المتعه بر اساس این اطلاعات تعیین شود.
  • قانون‌گذار در ماده 1095 به صراحت بیان کرده است که در نکاح منقطع (صیغه موقت) اگر مهریه در عقد ذکر نشده باشد، عقد باطل خواهد بود.
  • ماده 1096 به دو وضعیت خاص در نکاح منقطع اشاره می‌کند:
  • فوت زن در طول مدت نکاح: برخلاف نکاح دائم در نکاح منقطع اگر زن در طول مدت نکاح فوت کند، مهر او از بین نمی‌رود و وراث زن می‌توانند مهریه را از شوهر مطالبه نمایند.
  • عدم نزدیکی تا پایان مدت: اگر شوهر تا پایان مدت نکاح منقطع با زن نزدیکی نداشته باشد، مهر زن از بین نمی‌رود و زن همچنان مستحق دریافت مهریه خواهد بود.
  • ماده 1097 به حقوق زن در نکاح منقطع اشاره دارد و طبق آن چنانچه شوهر قبل از نزدیکی همه مدت نکاح را ببخشد، باید نصف مهریه را به زن پرداخت کند.
  • طبق ماده 1098 اگر عقد نکاح به هر دلیلی باطل شود (مانند عدم رضایت زن یا مرد، عدم رعایت شرایط قانونی) و نزدیکی انجام نشده باشد، هیچ مهریه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت.
  • ماده 1099 مقرر می‌دارد که در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی، زن مستحق دریافت مهرالمثل است. این ماده به منظور حمایت از حقوق زن در شرایطی وضع شده است که فریب خورده و به باطل بودن عقد نکاح خود جهل داشته باشد. در چنین شرایطی با وجود بطلان عقد به دلیل تمکین و وقوع نزدیکی، مهریه‌ای متناسب با شرایط زن به او تعلق خواهد گرفت.

مهر در فسخ نکاح

  • ماده 1100 قانون مدنی مقرر داشته است در صورتی که مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد، مهر المثل به زن تغلق می‌گیرد و در صورتی که صاحب مال اجازه دهد، مهریه مبالغی یا قیمت آن را مشخص خواهد کرد.

این ماده به‌منظور حفظ حقوق زن به تشریح مواردی می‌پردازد که مهریه به‌صورت نامتعارف یا غیرقابل‌پرداخت تعیین شده باشد. در این شرایط زن مستحق دریافت مهرالمثل است که با توجه به شرایط اجتماعی و شخصی زن، توسط دادگاه مشخص می‌شود.

برای مثال اگر مهریه به‌صورت “یک قصر بزرگ” تعیین شده باشد و امکان تحویل یا فروش آن وجود نداشته باشد، زن مستحق مهرالمثل خواهد بود.

  • ماده 1101 اگر قبل از نزدیکی به هر دلیلی عقد نکاح فسخ شود، مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد مگر آن که علت فسخ عقد نکاح، عنن (ناتوانی جنسی مرد) باشد که در این صورت نیز تنها نصف مهریه به زن پرداخت می‌شود.
  • ماده 1102 مقرر می‌دارد اگر بعد از نزدیکی به دلیل یکی از اسباب قانونی عقد نکاح فسخ شود، مهر المثل به زن تعلق می‌گیرد. این ماده به طور خاص به حقوق زن در شرایطی اشاره دارد که نکاح به دلایل قانونی فسخ شده باشد، اما اگر بین زوجین رابطه زناشویی برقرار شده باشد. در این شرایط صرف نظر از این که چه کسی تقاضای فسخ نکاح را کرده باشد، زن مستحق دریافت مهر المثل خواهد بود.

قانون جدید مهریه در سال 1403 چیست؟

مواد 1078 تا 1102 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران در خصوص مهریه تدوین شده‌اند. در سال‌های اخیر بحث‌های زیادی در خصوص مهریه‌های سنگین و نامتعارف و چالش‌هایی که برای زوجین به خصوص در زمان طلاق به همراه دارد، مطرح شده است. به همین دلیل در سال 1403 تغییراتی در قانون مهریه اعمال شده که به “قانون جدید مهریه” معروف شده است. هدف از این قانون، ایجاد تعادل بین حقوق زن و شوهر و حفظ کیان خانواده است.

در ادامه به بررسی مهم‌ترین تغییرات قانون جدید مهریه در سه بخش اصلی خواهیم پرداخت.

 مهریه 14 سکه و قانون جدید مربوط به آن

مهریه 14 سکه به عنوان مهریه عندالمطالبه در قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1391 به عنوان مهریه پیشنهادی برای زوجین در نظر گرفته شده بود. طبق این قانون، زن در صورت طلاق، مستحق دریافت 14 سکه طلا به عنوان مهریه بود حتی اگر در عقد ازدواج مهریه دیگری مشخص نگردیده باشد.

اما قانون جدید مهریه در سال 1403، تغییراتی در خصوص مهریه 14 سکه اعمال کرده است. یکی از این تغییرات تعیین سقف برای مهریه عندالمطالبه و به شرح زیر است:

  • برای ازدواج‌های اول 14 سکه طلا
  • برای ازدواج‌های دوم و به بعد 12 سکه طلا.

تغییرات بعدی اختیاری بودن مهریه 14 سکه است که مطابق آن زوجین می‌توانند در عقد ازدواج مهریه 14 سکه را به طور کامل حذف یا مبلغ آن را تغییر دهند.

طبق قانون در صورت عدم تعیین مهریه در عقد ازدواج، مهریه 14 سکه (یا 12 سکه برای ازدواج‌های دوم به بعد) به عنوان مهریه عندالمطالبه در نظر گرفته خواهد شد.

 قانون جدید مهریه بالای 110 سکه

مهریه‌های سنگین و نامتعارف، چالش‌های زیادی را برای زوجین به خصوص در زمان طلاق ایجاد می‌کنند به‌منظور جلوگیری از بروز چالش‌های سخت، قانون جدید مهریه در سال 1403، تغییراتی در خصوص مهریه‌های بالای 110 سکه اعمال کرده است.

یکی از قوانین تقسیط مهریه است که در صورت اثبات اعسار مرد، دادگاه این حق را به وی می‌دهد تا مهریه را به‌صورت قسطی به زن پرداخت کند. معیار تعیین قسط، توانایی مالی مرد و شرایط زندگی زن خواهد بود.

تغییرات دوم در این قانون مربوط به حبس مرد به دلیل مهریه است. طبق این تغییرات حبس مرد به دلیل ناتوانی در پرداخت مهریه در قانون جدید مهریه حذف شده است؛ زیرا تمرکز قانون جدید بر تأمین حقوق زن و حفظ کیان خانواده است، نه مجازات مرد.

البته درصورتی‌که مرد به تعهدات خود در خصوص پرداخت مهریه عمل نکند، زن می‌تواند از طریق دادگاه اقدام به مطالبه مهریه خود کند.

 قسطی شدن مهریه

قانون جدید مهریه در سال 1403، امکان قسطی شدن مهریه را فراهم کرده است. زوجین می‌توانند در هنگام عقد ازدواج در خصوص نحوه پرداخت مهریه (به صورت یک جا، قسطی، عندالمطالبه و …) توافق کنند. پرداخت مهریه به صورت قسطی، فشار مالی کم‌تری به زوج وارد می‌کند.

تعیین شرایط دقیق قسط‌بندی: در صورت قسط‌بندی مهریه زوجین باید در خصوص مبلغ هر قسط، تاریخ پرداخت و ضمانت آن در عقد ازدواج به طور مشخص و واضح توافق کنند.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
پرداخت مهریه

مهریه عندالمطالبه با عندالاستطاعه

مهریه یکی از حقوق مالی زن در ازدواج است که در عقد نکاح تعیین می‌شود و طبق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران حق زن بوده و مرد مکلف به پرداخت آن است. مهریه بر دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه است.

طبق آنچه در قانون مقرر شده مهریه عندالمطالبه، مهری است که زن هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را از شوهر خود مطالبه کند و شوهر موظف به پرداخت آن است. در مقابل زنی که دارای مهریه عندالاستطاعه است تنها درصورتی‌که شوهر توانایی مالی داشته باشد می‌تواند مهریه خود را مطالبه کند.

مراحل دریافت مهریه در قانون جدید مهریه

در تغییرات جدید مهریه، نحوه مطالبه آن نیز دستخوش تغییراتی شده است. در ادامه نحوه مطالبه مهریه در قانون جدید را مطالعه خواهید کرد:

انجام ثبت‌نام در سامانه ثنا

ثنا مخفف سامانه خدمات الکترونیکی قضایی است. هدف از ثبت‌نام در سامانه ثنا تسریع در روند ارسال الکترونیکی اوراق قضایی به طرفین پرونده و انجام برخی از امور قضایی به‌صورت الکترونیکی است.

مراحل ثبت‌نام در سامانه ثنا به این صورت است:

  • به آدرس سایت ثنا مراجعه کنید.
  • روی دکمه “ثبت‌نام” کلیک نمایید.
  • اطلاعات شخصی خود اعم از نام، نام خانوادگی، کد ملی، شماره‌تلفن، آدرس ایمیل و… را به طور دقیق وارد کنید.
  • مدارک (اسکن کارت ملی و شناسنامه) را اسکن کنید.
  • تأیید صحت اطلاعات توسط قوه قضاییه.
  • دریافت کد ثنا.

مراجعه به دفتر ازدواج

زن برای مطالبه مهریه خود باید به دفترخانه‌ای که عقد نکاح در آن ثبت شده است، مراجعه کند.

مدارک لازم برای مراجعه عبارت‌اند از:

  • شناسنامه و کارت ملی زن.
  • عقدنامه ازدواج.
  • ارائه درخواست کتبی مبنی بر مطالبه مهریه را به دفترخانه.
  • مدارک مربوط به اثبات اعسار مرد (در صورت درخواست تقسیط مهریه).

دفترخانه پس از دریافت مدارک و بررسی آن‌ها، نامه‌ای را به دادگاه خانواده صادر خواهد کرد که در آن مشخصات زوجین، میزان مهریه و سایر اطلاعات مربوطه ذکر شده است.

مرد چقدر زمان برای پرداخت مهریه دارد؟

در قانون جدید مهریه که در سال 1403 به تصویب رسیده است، زمان مشخصی برای پرداخت مهریه توسط مرد به زن تعیین نشده است. نحوه پرداخت مهریه به نوع مهریه و شرایط زوجین بستگی دارد.

در مهریه عندالمطالبه، زن هر زمان که اراده کند می‌تواند مهریه خود را از شوهر مطالبه نماید و شوهر موظف به پرداخت آن دراسرع‌وقت است. به‌عبارت‌دیگر در مهریه عندالمطالبه، هیچ‌گونه مهلت قانونی برای پرداخت مهریه توسط مرد وجود ندارد و زن تعیین‌کننده زمان پرداخت مهریه است.

در مهریه عندالاستطاعه، زن فقط درصورتی‌که شوهر توانایی مالی داشته باشد می‌تواند مهریه خود را مطالبه نماید. در این نوع مهریه اگر مرد اعسار خود را به اثبات برساند، دادگاه پرداخت مهریه را قسط‌بندی می‌کند و مرد موظف است طبق حکم دادگاه، مهریه را به زن پرداخت کند. در مورد مهریه عندالاستطاعه، دادگاه با توجه به شرایط مالی مرد، مهلت و میزان هر قسط را تعیین خواهد کرد.

تماس با وکلا و مشاورین حقوقی موسسه حقوقی حقستان

برای دریافت مشاوره رایگان با مؤسسه حقوقی حقستان بر روی دکمه ی مشاوره رایگان کلیک کنید یا فرم درخواست مشاوره را پر کنید.

دریافت مهریه به کمک مؤسسه حقوقی حقستان

مؤسسه حقوقی حقستان یکی از مؤسسات حقوقی معتبر در ایران است که در زمینه‌های مختلف حقوقی از جمله مطالبه مهریه، پرونده‌های موفقی دارد. وکلای مجرب و متخصص مهریه در این مؤسسه با بهره‌گیری از دانش و تجربه خود به طریق قانونی به شما کمک می‌کنند تا در کوتاه‌ترین زمان، مهریه خود را دریافت کنید.

خدمات مؤسسه حقوقی حقستان در زمینه مطالبه مهریه عبارت‌اند از:

  • مشاوره حقوقی.
  • تنظیم دادخواست مطالبه مهریه.
  • پیگیری پرونده در مراجع قضایی.
  • اخذ مهریه از طریق اجرائیه.

در آخر…

قانون‌گذار در سال 1403 با هدف ایجاد تعادل بین حقوق زن و شوهر و حفظ کیان خانواده، تغییراتی را در نحوه تعیین و مطالبه مهریه ایجاد کرده است. تعیین سقف برای مهریه عندالمطالبه، اختیاری شدن مهریه 14 سکه، حذف حبس مرد به دلیل عدم توانایی در پرداخت مهریه، امکان قسطی شدن مهریه و تسهیل روند مطالبه مهریه از جمله مهم‌ترین تغییرات این قانون هستند.

قانون جدید مهریه در کنار حمایت از حقوق زن به شرایط و توانایی‌های مالی مرد نیز توجه دارد. هدف نهایی قانون جدید مهریه، ایجاد ثبات و آرامش در زندگی مشترک و جلوگیری از مشکلات و چالش‌هایی است که ممکن است در اثر تعیین مهریه‌های سنگین و نامتعارف برای زوجین به وجود آیند.

سؤالات متداول

آیا ملک یا هر چیزی که ارزش مالی دارد می‌تواند به‌عنوان مهریه قرار بگیرد؟

بله ملک یا هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد را می‌توان به‌عنوان مهریه قرارداد. طبق ماده 1095 قانون مدنی هر چیزی که قبال شرعی داشته باشد و بتوان مالکیت آن را به زوجه منتقل کرد، می‌توانند به عنوان مهریه تعیین شود.

مدت‌زمان زندان برای مهریه چقدر است؟

طبق قانون جدید مهریه 1403 و تغییراتی که اعمال شده، حکم زندان برای مهریه به طور قطعی وجود ندارد.

حال یا مدت‌داربودن مهریه چیست؟

مهریه می‌تواند به دو صورت حال یا مدت‌دار باشد. مهریه حال به مهریه‌ای گفته می‌شود که زن بلافاصله پس از عقد نکاح حق مطالبه آن از شوهر را دارد. زنی که مهریه خود را حال تعیین کرده است، حق حبس دارد به این معنی که می‌تواند تا زمانی که مهریه خود را دریافت نکرده است از تمکین خودداری کند. مهریه مدت‌دار به مهریه‌ای گفته می‌شود که زن در زمان مشخصی در آینده می‌تواند آن را مطالبه کند. در صورت تعیین مهریه مدت‌دار باید تاریخ دقیق پرداخت مهریه مشخص شود. زنی که مهریه مدت‌دار دارد، حق حبس ندارد و موظف به تمکین از شوهر خود است.

نوشته قانون جدید مهریه و نحوه مطالبه مهریه در سال 1403 اولین بار در موسسه حقوقی مدافع حق پارسیان (حق ستان). پدیدار شد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 154

Trending Articles